Onderwerp voor scriptie

Invloed van ketenlengte van vetzuren in biodiesel op de vorming van NOx en PM in uitlaatgassen
Influence de la longueur de la chaine des acides grasses dans biodiesel sur la formation de NOx et PM

Er wordt onderzocht wat de gevolgen van de ketenlengte van vetzuren in biodiesel zijn op de concentratie  NO, NO2 en  fijnstof(PM) in uitlaatgassen. Vier verschillende veresterde vetzuren worden toegevoegd bij RME; methyl laureaat (C12), methyl myristaat (C14), methyl palmitaat (C16) en methyl stearaat (C18). De vier mengsels bestaan uit dezelfde concentratie toegevoegde veresterde vetzuren (70g op 2,5 liter). Dit mengsel wordt ingespoten in een 1-cilinder testmotor waarvan het gevraagde vermogen verhoogd wordt. Er wordt gemeten wat dat de bijgevoegde vetzuren als gevolg hebben op voorgenoemde  concentraties in de uitlaatgassen.

In eerst instantie wordt een hypothese getoetst op verschil in concentraties ten gevolge van de aanwezigheid van de verschillende veresterde vetzuren, dus eigenlijk het effect van de ketenlengte van de vetzuren. Er wordt ook gekeken naar wat in de in de literatuur terug te vinden is rond het effect van ketenlengte van FAME’s. Daarna worden eventueel, indien de hypothese effectief een effect aantonen, de resultaten van deze metingen geanalyseerd in een regressie.

Er wordt onderzocht wat de gevolgen van de ketenlengte van vetzuren in biodiesel zijn op de concentratie  NO, NO2 en  fijnstof(PM) in uitlaatgassen. Vier verschillende veresterde vetzuren worden toegevoegd bij RME; methyl laureaat (C12), methyl myristaat (C14), methyl palmitaat (C16) en methyl stearaat (C18). De vier mengsels bestaan uit dezelfde concentratie toegevoegde veresterde vetzuren (70g op 2,5 liter). Dit mengsel wordt ingespoten in een 1-cilinder testmotor waarvan het gevraagde vermogen verhoogd wordt. Er wordt gemeten wat dat de bijgevoegde vetzuren als gevolg hebben op voorgenoemde  concentraties in de uitlaatgassen.

In eerst instantie wordt een hypothese getoetst op verschil in concentraties ten gevolge van de aanwezigheid van de verschillende veresterde vetzuren, dus eigenlijk het effect van de ketenlengte van de vetzuren. Er wordt ook gekeken naar wat in de in de literatuur terug te vinden is rond het effect van ketenlengte van FAME’s. Daarna worden eventueel, indien de hypotheses effectief een effect aantonen, de resultaten van deze metingen geanalyseerd in een regressie.

Faculteit Scheepswerktuigkunde - Vakgroep Scheepswerktuigkunde