Onderwerp voor scriptie

Omgang met voedseloverschot aan boord van schepen
Traitement des excédents alimentaires à bord des navires

Voedselverspilling is alomtegenwoordig; het vormt een groot probleem en een aanzienlijke uitdaging om tegen te gaan. Hoewel er al tal van onderzoeken zijn uitgevoerd over dit onderwerp, blijkt informatie specifiek voor de maritieme context zeer beperkt of zelfs onvindbaar. Voor mijn literatuurstudie wil ik dit onderwerp graag onder de loep nemen, met het doel om uiteindelijk, in een masteronderzoek, tot oplossingen te komen. 

Op een schip zijn de uitdagingen voor het bewaren, bereiden en beheren van voedsel groter dan in andere sectoren. Dit onderwerp biedt daarom een kans om een mogelijk probleem bloot te leggen. Voedselverspilling draagt bij aan een grotere ecologische voetafdruk en is tegelijkertijd controversieel, gezien de wereldwijde contrasten tussen hongersnood en voedseloverschot. 

J

Voor de scriptie zal een onderzoek worden uitgevoerd door middel van een enquête onder koks aan boord van schepen. De enquête zou zich richten op de hoeveelheid voedsel (in kilogram) dat wordt weggegooid, de soorten voedsel die worden verspild en de redenen hiervoor. Daarnaast zijn er verschillende organisaties die zich inzetten tegen voedselverspilling; voor zover ik heb kunnen vaststellen, richt geen enkele organisatie zich specifiek op de scheepvaartsector. Indien mogelijk wordt er met enkele van deze organisaties in gesprek gaan. 

Op sommige scheepstypes, zoals cruiseschepen, bestaan al systemen om voedselverspilling aan te pakken, wat het interessant maakt om deze voorbeelden in mijn studie mee te nemen.

Faculteit Wetenschappen- Themagroep Humane Wetenschappen en Talen