Onderwerp voor scriptie

Competenties van MRCC-personeelsleden

Het MRCC in Oostende staat in voor de ‘veiligheid’ op zee en coördineert reddingsoperaties. Samen met het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) in Zeebrugge, wat instaat voor de ‘beveiliging’ van de zee, vormen zij de ogen en oren die over de Noordzee waken.

Het opzet van deze scriptie is om enerzijds een beeld te schetsen van de opleidingen die momenteel gegeven worden door het MRCC in opdracht van diverse partners zoals VDAB, Falck of andere kustwachtpartners zoals o.a. Scheepvaartbegeleiding, Scheepvaartpolitie, Loodswezen, dienst Noodplanning van de gouverneur van West-Vlaanderen, …  . Anderzijds wordt nagegaan of inhoud en doelstellingen van de opleidingen kaderen binnen de bepalingen zoals verwoord in het verdrag inzake maritieme opsporing en redding (SAR-verdrag) en het verdrag inzake de beveiliging van mensenlevens op zee (SOLAS-verdrag). Beide verdragen kwamen tot stand in het kader van het International Maritieme Organization (IMO), opgericht door de Verenigde Naties, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op zee en de efficiëntie van het scheepvaartverkeer.

De uitvoering van deze scriptie is als volgt op te vatten. Het eerste deel omvat een beschrijving van de internationale en Belgische verdragen, conventies en decreten betreft de organisatie van het maritiem reddings- en coördinatiecentrum: waaraan dienen ze te voldoen?

Het tweede deel tracht een duidelijk beeld te geven van de opleidingen die door het MRCC de laatste jaren werden onderricht. Wie was de opdrachtgever?  Wat hield de opleiding in?. Eveneens wordt onderzocht wat de aanleiding was om deze opleidingen te organiseren. Ook zal worden nagegaan of deze opleidingen overeenstemmen aan de voorwaarden van de IMO die werd opgetekend in het SAR-verdrag.

Nautische Faculteit - Vakgroep Exploitatie en Scheepstechniek